Skip to content

BENEDIKTINCI - SAMOSTAN ĆOKOVAC

Naslovna Zajednica Gostoprimstvo
Gostoprimstvo PDF Ispis E-mail

Bog rado boravi s čovjekom, dolazi mu u goste. Na početcima Biblije čitamo kako Bog šeće vrtom za dnevnog povjetarca i traži čovjeka, dolazi mu u posjet (usp. Post 3, 8). Bog razgovara s Abrahamom, svojim prijateljem, dolazi u njegov šator, sjeda za njegov stol, blaguje s njim. Abraham ga dočekuje i ispraća ga… (usp. Post 18).

No Bog ne želi biti samo naš gost, gost koji dođe i ode. On vrhunac svoje ljubavi i želje da bude među nama i s nama pokazuje u utjelovljenju svoga Sina. Tako više nije gost koji dolazi i mora otići, on je tu i ostaje s nama. Prepoznajemo ga i iskazujemo mu ljubav u našoj braći, u tisućama lica u kojima on objavljuje svijetu svoju prisutnost: Stranac bijah i primiste me, žedan i napojiste me (Mt 25, 35). U Betaniji Isus je prihvaćen kao doma, među svojima; odaziva se na poziv Zakejev i donosi spasenje njegovu domu… Sveto pismo završava pozivom onih koji iščekuju Njegov Dolazak: Dođi, Gospodine Isuse!

Sveti je Benedikt čovjek Biblije; on riječ Božju želi živjeti sa svojom braćom i u ovoj svakodnevnoj dimenziji gostoprimstva. U svom Pravilu (pog. 53) kaže kako se u gostima prima Krista; stoga monasi koji budno iščekuju Kristov dolazak s radošću primaju i uslužuju svakoga gosta i tako ostvaruju evanđelje ljubavi.

Prisjetimo se da u Benediktovo vrijeme nije bilo ni jednostavno niti bezopasno putovati. Stoga biti na putu sigurno utočište i uvijek spremni ugostiti i pomoći, i to radi Krista, bijaše Benediktu i njegovim monasima vlastit apostolat, karizma.

Sveti Benedikt je vrlo detaljan kada opisuje kako primiti goste. S njima se treba najprije pomoliti, onda im čitati iz Svetog pisma i potom ih se srdačno pogosti. U ovom je posebnost monaškog gostoprimstva. Gosta se hrani najprije duhovnom hranom a potom tjelesnom, posvećuje mu se vrijeme, tko god on bio, braća koja ga susretnu traže blagoslov od njega jer u njemu prepoznaju Krista. Svega ovoga teško da ima u gostinjcima suvremenog svijeta – hotelima. Stoga toliki dolaze u samostane da bi moleći i radeći s braćom potražili odmor svojem umoru, sigurnost u vlastitoj nesigurnosti, utjehu i razumijevanje u poteškoćama života.

Monaško je zvanje i to da u njima prepoznaju i ugoste Krista koji ih svojim prisustvom blagoslivlja, jer bit monaškog gostoprimstva stoji u svijesti o otajstvu prisutnosti Isusa Krista u čovjeku.

Benediktinski samostan Ćokovac

HR - 23212 Tkon

Tel  023 285 263

Fax  023 285 538

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript